čtvrtek 9. dubna 2009

ananas

taky patri mezi moje nejoblibenejsi, nejzamilovanejsi ovoce. ten jsem poprve uvidela na vlastni oci kdyz jsem se v 28 letech presunula do slunne a ovocne australie. pred tim jsem ho znala jez z plechovky jako kompot, ktery mamka vyjimecne sehnala ve vanocim obdobi trosku bohatejsim na sortiment zbozi... musim priznat ze mi chunali ty zluty trojuhelnicky ananasu. take jako dospela jsem si v restauracich rada davala ananasovou stavu. ale tyto v tovarne zpracovane pasterovane a prislasovane produkty se ani nahodou neyrovnali te prave chuti cerstveho a dobre zraleho ananasu.

zraly ananas krasne a silne ananasove voni, je na omak trochu poddajny, a u vetsiny druhu syte oranzovy ci zlutooranzovy.

ananas ma mala cerna seminka, ale takovy se malokdy vidi. zalezi na zemi, treba v thajsku jsou ananasy se seminky bezne, ale ve vice "civilozovanych" oblastech sveta je spis na trhu k videni ananas geneticky slechteny k tomu aby seminka nemel. to samy u bananau. ale zpet k ananasu, ananas se da tedy mnozit seminky, ale take kazda ananasova rostlinka ma nekolik ananasovyh miminek-vyhonku ktere rostou v samostatne rostliny. a dalsi spusob jak si lehce vypestovat ananas je tocivym pohybem ukroutit korunku ze zelenych listu na vrcholu ananasu, odtdrhnout spodni listy a zasadit do hliny. ananas se tedy velice jednoduse propaguje a proto v mistech tropu kde se mu dari nejlepe je vzdy k mani a za sympatickou cenu. ananasu je nekolik druhu, v thajsku meli na prodej bezne dva druhy, oba vyborny krasne sladoucky, tady v australii jsem jedla nejlepsi ananasy z obchodu ve state queensland, a pak od lidi co je pestujou na vlastnich pozemcich bez toxickych chemickych pripravku pro vlastni obzivu a ne komercne.

tady v sydney se tak sladky ananas jako v thajsku ci queenslandu jen tak neobjevi, ale kupujeme je stejnak protoze ananas ja i mango mame moc radi i tak a aby se nam "nespalili" po nich pusinky a jazycky, stavnime je spolecne s jablky, nebo s jablky a banany, moje nejoblibenejsi stava je ananas pomeranc. samozrejme sladky pomerance ne zadny stoviky. zato thajskej a queenslandskej ananas si muzu dat v pohode celej jen tak a nic me ani manga nepali.

ananas ma take silne cistici vlastnosti, je to videt i na nasem odstavnovaci, ktery je nekdy trochu zazloutly z ovocnych stav, ale jakmile odstavnime ananas, odstavnovac je cistounky jako novy.

mango pred lety jedl a trochu pil jen ananasy asi deset dni a pry to krasne vycistilo jeho telo. mango o teto zkusenosti napsal clanek na jeho stranky. tady je link: http://www.fruitnut.net/HTML/205_NonFiction_Fruit_Pineapple.htm

pineapple top

koruna zelenych listu ananasu s otrhanymi spodnimi listy, pripravena k zasazeni do hliny. na spodni casti koruny uz nejake koreny jsou, otrhanim spodnich listu vznikne vic mista pro nove koreny a navic nova ananasova rostlinka sedi v hline pevneji.

pineapple tops

dve ananasove koruny listu, jedna pripravena na propagaci a druha ne, jeste nema otrhany spodni listy.

pokojovy ananas

ananas se da pestovat i jako velice dekorativni pokojova rostinka.

ananasove pole

ananasova plantaz

Žádné komentáře:

Okomentovat