čtvrtek 15. dubna 2010

ovocne zivobyti

je zdrave, ale navic ekonomicke. brzy potom co jsem se zacala zivit jenom syrovym cerstvym zralym ovocem, neuniklo moji pozornosti, ze mi pribyvaji penizky.

mnoho lidi, kteri takovou ovocnou zkusenost jako ja nemaji, si mysli pravy opak. kdyz se zminim ze jim jenom ovoce, prvni reakce mnoha lidi je: "ovoce? to je ale moc drahy, to ja bych si nemohl/a v zadnym pripade dovolit. rejze je o mnohem levnejsi."

je zajimavy, ze vetsina lidi se zmini prave o rejzi. voli jednu z nejlevnejsich potravin. ale, nevsimla jsem si, ze by nekdo jedl jenom rejzi. i kdyz nerikam, ze treba takovi lidi neexistuji. ale i ti urcite nezustavaji jenom u ty rejze. navic, nikdo urcite neji rejzi tak jak je, ale uvari si ji. tam uz je potreba nejen hrnce, ale i casu a navic nejaka ta tepelna energie. hrnec stoji penize, cas jsou penize, a kdyz se nevari primo na ohni i kamna stoji penize.

ale jak uz jsem se zminila, vetsina lidstva, ktera se zivi varenym jidlem, nezustane jen u ty rejze. rezji si osoli, omasti, ruzne ochuti, jeste pridaji omacku a maso, nebo houby a zeleninu, nebo vsechno dohromady a tak cena jidla hned pekne vyroste. navic po takovem jidle prijde zizen a tak se musi pit, a ve vetsine pripadech se za napoje taky plati, nebot malo kdo pije vodu z vodovodu, to uz radsi tu z obchodu a ta je stejne draha a muze byt i drazsi nez sladke limonady. po jidle je ve zvyku mnoha lidi dat si neco sladkeho. a nakonec protoze varene jidlo telo dehydruje a take se tezce travi, dostavi se unava a na to je nejpopularnejsi kaficko, vetsinou s cukrem. kdyz si vsechny ty jidelni chody clovek pripravuje sam, stoji ho to i cas, je k tomu potreba spoustu ruzneho nadobi, to se potom musi umejt na to je potreba nejaky ten cistici prostredek, a taky to vyvarovani stoji hodne tepelny energie, a vetsina lidi ji vic nez jednou denne a tak se utraci jedna radost.

a co takove stravovani v restauracich, to taky neni levne. a to jsem se jeste ani nezminila o drahem alkoholu, cokolade, zmrzlinach, atd.

varenim tedy neztracime jenom penize a cas, ale to uplne nejdulezitejsi, zdravi. kazdy dobre vi, ze zdravicko je k veselemu a spokojenemu zivotu dulezite. proto, kdyz si lidi preji k svatkum ci narozeninam, preji si hlavne pevne zdravi.

nemocny clovek utrati cas nebot navstevuje doktory, nekteri i ztrati praci, leky nejsou taky zadarmo. kazdy, kdo se zivi varenou stravou ma nejake zdravotni problemy, nekdo vic nekdo min, zalezi na tom z ceho se jejich potrava skada, a taky na tom zda se prejidaji, nebo jsou to mali jedlici, ale tak jako tak, zdravotnim problemum se nevyhne nikdo, a ty casem jenom narustaji.

at uz jsou to zacpy, prujmy, paleni zahy, bolesti hlavy, unava az vycerpanost, spatna nalada az deprese, chripky, anginy, zanety, atd. malo kdo si uvedomuje ze pricionou je varena neprirozena strava. a proto se nikdo nesnazi zmenit pri zdravotnich problemech zivotospravu, ale bezi si pro leky k lekari.

takze, me nakonec to moje ovocne stravovani prijde nejlevneji.

usetrim si hlavne zdravi,usetim za leky, navstevy doktoru, pak za hrnce panve konvice, kamna, cistici prostredky, cas, a za spoustu ruznych toxickych potravin.

ja nakupuju ovoce ekonomicky, ve vetsine pripadech na trzich, ale i v supermarketech a obchodech s ovocem a zeleninou, ale vzdy a vsude si vybiram nejenom kvalitu ale i levnou cenu. nekupuji levne ovoce protoze je napul schnile, takove ovoce uz neni zdrave, ale kupuju ovoce levne z duvodu, ze je v plne sezone, je ho prehrsel a potrebuje se rychle prodat, protoze dlouho cerstve nevydrzi. navic, kde je to mozne, nakupuju ovoce ve vestim mnozstvi, a to je vzdy z toho duvodu taky levnejsi. a proto si muzu i dovolit ovoce exoticke luxusni, ktere je drazsi nez to bezne, a i tak se nejenom vejdu do rozpoctu ale jeste mam i nazbyt a usetrim. navic, casto od sousedu, ci znamych kteri maji zahradky ci ovocne sady, dostanu ovoce darem, zadarmo. no, reknete sami, kdo vam rekne, ze se mu urodilo hodne spaget a nebo rejze a obdaruje vas bedynkou, kosikem nebo plnou taskou techto potravin?

a tak me nikdo nepresvedci, ze ovoce je drahe, nebot z vlastni zkusenosti vim, ze je to nejenom ta nejchutnejsi a nejzdravejsi potrava ale i nejlevnejsi.

s ovocem je zivot krasny

zdrave ovoce

krasne zdrave tropicke ovoce

2 komentáře:

  1. Zase naprosto uzasny a pravdivy clanek Kvetus =) Kdyz jsem znamym rekl ze se zivim prevazne syrovym ovocem a zeleninou, tak mezi prvnima reakcema (kdyz nepocitam to ze mi budou chybet bilkoviny a vapnik :DD) byla ze to je draha dieta, protoze si mysli ze je proste ovoce nezasyti. Kdyz ale koukam od ceho vseho jsem se za tu dobu odprostil a co jsem prestal pouzivat (Sporák, trouba, mikrovlnky, rychlovarný konvice, nádobí, talíře, skleničky, lednička, mrazák, kávovar, mixer, myčku, odpadkový koš....) Tak pak vidím do čeho naši pořád vrazi podle me uplne zbytecne penize, vselijaky roboty a vymozenosti posledni doby, ktery za 2 mesice stoji nahore na polici a prasi se na ne nez se to vyhodi :D nehlede na to co priprava obeda (samozrejme denaturovany bez vitaminu) zabere... Kdyz se nekam jede tak ja si vemu sebou 5 jablek a kilo hroznovyho vina a mam do vecera vystarano, U nich musim cekat az se v nejakem cinskem bistru nebo nejake restauraci nabasti toho jejich jidla (maso fuj) Jinak jediny nacini co pouzivam je 1 keramickej nuz a kamenny prkynko, to kdyz krajim neco do salatu, takze ja bych kuchyn ani nepotreboval :D veskere slupky a zbytky z ovoce a zeleniny nocim na zahradu na kompost. Fotecka je krasna, i kdyz z ni poznam jen ananas, karambolu a champedak? /a to si jeste nejsem jistej/ Kazdopadne si uzijte s Mangem dalsi nakupovani, a Dobrou chut k vasemu nadhernemu Fruta papani. a Samozrejme se mejte skvele a nadale uzivejte Vaseho Fruitarianstvi, Ahoj Kubajs =)

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj kubajs

    diky za moc pekny prispevek, je to tak, jakmile se clovek pusti do te spravne stravy, zacina vnimat jinak a jeste vic nez kdy predtim si uvedomuje jak je ten svet pekne postaveny vzhuru nohama :)

    ja jsem taky prvni leta me ovocne cesty nepouzivala mixer ani odstavnovac, neslo by to i kdybych chtela, cestovala jsem a spala v aute, a elektriku jsem vubec nepouzivala, navic jsem mela co se tyce veci opravdu minimum.

    ale az po par letech zivobyti v obydlich, kde jsem se vzdy snazila o to nejvetsi mozne minimum hmotnych veci, jsem si koupila za pet dolaru v sekaci skoro nepouzity odstavnovac, a do stav jsem se ryhle zamilovala a zustalo mi to do dnes. pak jsem si koupila i jen maly rucni odstavnovac na citrusy, uz ho mam deset let a stale mi dobre slouzi. stavy me inspirovaly k mixovani ovoce v mixeru a ten jsem teda taky levne zakoupila a dodnes mixuju. napr. miluju mixovany mango s pomerancovou stavou, a nebo jenom mango. je to takove obohaceni ovocneho jidelnicku.

    kdyz jsem ale na cestach, nebo mimo domov a mixer ani odstavnovac neni v obraze, lehce se bez nich obejdu. vozim si ale sebou odstavnovac na citrusy, a pak taky odstavnuju rukama horzny a melouny, proste je v mise rozmackam rukama a pak preleju pres cednik ci platno.

    kdyz si z nejakyho duvodu nemam moznost delat stavy ani timto zpusobem, taky je to ok, ale za cas se mi po sklenici ovocne stave zacne styskat. vim, ze se da ovoce jen tak a nejjednoduseji odstavnit primo v ustech a to i nekdy taky delam, duzinu vyplivuju, ale neni to pro me takovy zazitek jako popijeni po douskach ovocny mok.

    je to pravda, pri cestovani je ovoce velice prakticke.

    jeste k obrazku: neni to chempedak ale jackfruit, jsou z jedny rodiny a i hodne podobne vypadaji, chempedak ma hladkou slupku, jackfruit hrubou skladajici se z malych trojuhelnicku. pod ananasem vlevo je mamey sapote a to zluty dlouhy je babako dalsi nazev pro babako je mountain pawpaw, zluty kulaty a vedle toho vinove cerveny kulaty je passionfruit.

    asi ted pustujes co? jestli ano, hezky si to uzivej a kdyz uz ne tak taky.

    jo, my taky davame vsechny ovocne odpady zpet do pudy. je z toho ten nejlepsi kompost, a netrva to dlouho.

    ja i mango ti prejeme krasny slunickovy jarni den

    kveta

    ps: mango je zrovna na zahrade, vidim na nej z okna, sazi vrsky ananasu :)

    OdpovědětVymazat