pátek 23. dubna 2010

durian vonel

mnohem silneji nez obvykle, jeho sladka omamna vune me objala jen jak jsem vystouila z auta, ktery mango zaparkoval primo u prvnich stanku oplyvajicich zaplavami barevneho vonaveho ovoce, ale durianova vune vyrazne prevladala.

a cim vic jsme se blizili k robertovi, nasemu prodavaci nejen durianu, ale i jineho exotickeho tropickeho ovoce, tim vice ta omamna vune vonela. aaaach, dneska budou asi duriany vyjimecne dobry, myslim si a pak i sdeluji mangovi, ktery jako ja v radostnem ocekavani durianove snidane kraci s usmevem na tvari k nasemu vytouzenemu cili.

a ani ne za minutu jsme uz s usmevem zdravili jak roberta tak jeho zenu a i prodavace ktery je hned vedle i jeho syna, a i oni se na nas mile usmivali a pak uz taky nase usmevy padly na krasne duriany, ktere vonely opravdu jako ten lejlepsi parfem na svete. robert pro nas vybral ctyri super kvalitni maxiduriany, chvili jsme si s nim popovidali a taky se pustili do reci s prodavacem sousedniho stanku a jeho synem, rozhovor se tocil kolem duranu, a mango se na chvili vzdalil, sel odnest duriany do auta a ja pokracovala v durianove konverzaci, a kdyz se mango vratil s jednim durianem k nasi snidani, dostal jeste jeden maly jako darek od roberta, coz uz se stalo pred par mesici tradici, a mango ho otevrel a dal ochutnat tem dvoum muzum od vedlejsiho stanku a ti byli primo uneseni.. tak ma robert a jeho zena nove durianove zakazniky. a zase ten robertuv soused nam sdelil jak nas rad pozoruje pri nakupu nasich durianu, a nejen nas, ze kazdy kdo si duriany kupuje je rad osahava ocuchava a ze je videt ze je to opravdu vyjimecne ovoce. no, ted kdyz sam konecne ochutnal a chutnalo mu se taky prida k durianovym nadsencum.

no, a konecne byl cas na nasi durianovou sninadi, sli jsme si sednout pred trh ven na lavicku a s chuti se pustili do vyjimecne predobreho durianu, jen jsme se rozplyvali nad jeho chuti a zarili jsme stestim a dnes vic nez kdy jindy na nasi vybornou ovocnou snidani reagovali kolemjdouci. bylo to az neuveritelne, skoro kazdy kdo kolem nas prosel prohodil nejen usmev ale i nejake to durianove sluvko. nekteri se i zastavili na kratsi rec, but se chteli podelit o nasi radost, nebo zvedave vyzvidali copak to mame k snidani, a nebo taky otazky u koho jsme dnes rano nas durianek koupili. bylo to jako v durianovem raji, mela jsem radost, ze tolik moc lidi projevuje o durian zajem.

ach, po nasi povedene snidani jsme se spokojene vydali na dasli ovocne nakupy, k durianum pribyly i rambutany ananasy a rajcatka. chempedak nemeli. tak ja uz ho asi nejaky cas neuvidim a ani mile durianky, nebot dnes byl na nejaky cas muj posledni trh v cairns, v utery rano letim do sydney a pak jestli sopka nezacne zase soptit za par dni nato do prahy.

po prijezdu z trhu jsme si dali stavu okurkovou a za par hodin jsme si dali pulku jednoho maxidurianu a dale v prubehu dne jsme si pochutnavali na rambutanech, stave z pomerancu a dnesni jidelnicek jsme ukoncili druhou pulkou durianu, pancku ten byl, jeste lepsi nez ten snidanovej a ze ten byl taky hodne hodne moc mnamozni.

za chvilku bude pulnoc a je cas jit spinkat, zitra jedeme na dalsi trh nakoupit okurky a papaje, uz se moc tesim.

piskovec a ja

a aby to nebylo jen o durianu, piskovec a ovocna kvetinka ja, ovocne hrava a vesela..

Žádné komentáře:

Okomentovat