sobota 20. března 2010

nase zasoby ovoce

jsme zase hezky doplnili, v patek jsem se vyjimecne probudila ja, jeste predtim, nez u sousedu zakokrhal kohout, byla jeste tma, a me krasne na dusi, sla jsem spat kolem pulnoci a taky moje duse jasala a tak jsem se pred usnusim hezky chichotala, a to samy se opakovalo rano. jako vzdy po probuzeni jsem si odskocila na wc, a pak zpet do postylky a hladila jsem mangovi zada, aby se probudil, coz mu ani dlouho netrvalo, a za chvilku uz jsme byli na ceste, jako kazdy patek, do mesta cairns, na prevazne ovocne a zeleninove trhy, jsou venku ale pod strechou.

a jako vzdy hned jsme se vydali na nakup duranu, vetsinou jsou za deset dolaru kilo, ale tentokrat byli za sedum, tak jsme jich koupili devet, byla jich plna bedynka, mango je odnesl do auta, a dva prinesl na lavicku pred trhem, kde jsme je s chuti a tradicne posnidali. pridali se k nam znami, s kteryma se vidame na techto trzich skoro pravidelne, oni ale durianu neholduji, a tak si pochutnavali na obrovsky papaji. pekne jsme si u toho popovidali a pak se rozesli za nakupem dalsiho ovoce. a pri tom jsem se jeste parkat potkali a jeste debatovali. pri snidani si k nam prisedl taky pan u kteryho prevazne kupujeme nase durianky, taky ma jeden moooc vybornej druh, a ten nam vzdy schova pod pult. mame stesti to jo. chvili si se mnou povidal o durianech, a dal mi par dobrych tipu, jak vybrat dobry durian. pamatuju si jen to ze nesmi byt moc na svoji velikost tezky, a ze stonek musi byt kratky. a vubec jsme si hlavne spolu hezky poklabosili o durianech. rikal ze ma jeste osum tech delikatesnich na strome a ze jsou vsechny rezervovany pro nas. je to hodny pan, puvodne odnekud z asie, a porad se hezky usmiva, i jeho zena, prodavaji hlavne exoticke tropicke ovoce. velde nej prodava mlady sympaticky usmevavy muz orechy, a i kdyz si od nej nikdy nic nekoupime, orechy nejime, nejsou ovoce, tak se na nas vzdy hodne usmiva a vita nas jako by jsme byli nejaky spadly z nebe hvezdy.

my s mangem jsme si jeste koupili ananasy, hroznove vino zelene, cherymoy, deset kg pomerancu, libanonsky okurky, manga a rambutany.

a protoze nas to ve meste nikdy moc nebavi, i kdyz je i tam spostu peknych mist jako plaze a uzasna botanicka zahrada, vydali jsme se hned na cestu domu.

po prijezdu, kdyz mango nosil ovoce do kuchyne, ja jsem vystavnila tri vetsi polni okurky a pri relaxaci jsme si je pomalicku vychutnavali. pak jsem umyla odstavnovac a sklenice a vybalila vsechno ovoce a udelala par fotek. ty jsou porad jeste ve fotaku. nasledovala presrusena relaxace pak prisel hlad a snedli jsme spolecne dva duriany a v prubehu dne jsme si dali stavu s pomerancu, a jeste jednu z okurek polnich, pak ananasovou, akee, a nakonec okurka salatova, kazdy pulku, kazdy dve rajcatka a jendo avokado ve forme salatu. ja jsem si namichala okurku s avokadem zvlast a rajce s avokadem taky zvlast a chvili jsem jedla to a chvili ono. mango si to smichal vse dohromady, coz jsem donedavna taky delala. cely den vladla pohoda klid a mir jako vzdy a obcas jsme i trochu pracovali. zahradka, domaci prace, psani, cteni..

dneska je sobota, a mango vstal prvni, a vzbudil me tim, ze me pusinkoval po obliceji, moc se mi vstavat nechtelo, ale nakonec jsem to dokazala, a zanedlouho jsme uz byli na ceste do mestecka malanda, na prevazne ovocne a zeleninove trhy. ty jsou venku. bylo docela a poprve za posledni tri mesice celkem chladno, mela jsem satek kolem krku, tenky kalhoty pod saty a tenky kabatek s dlouhym rukavem, jo, uz je to tak, podzim je tu.

na trhu jsme si poklabosili s lidmi od kterych nakupujeme ovoce. pani co do australie priplula s rodici lodi, kdyz ji byli ctyri roky, bylo po druhy svetovy valce, a oba jeji rodice byli v koncentracnim tabore, a na mamince delali pokusny operace a ta pry byla dost nemocna par let i na voziku a zemrela uz v padesati dvou letech. tatinek, ten kdyz pry zahledl v tv neco z valky se hned rozbrecel, zabili mu celou rodinu. jeste nam ta pani rekla vic prihod jejich rodicu z valky, ale nechci uz pokracovat v tech hruzach. do dnes nechapu, jakych ukrutnosti jsou nekteri lidi shopni. nakoupili jsme si u ni asi sedum velkych papaji, a jednu nam i pridala zadarmo.

pak jsme si nakoupili dve bedynky okurek polnich, jsou moc vyborny od pana z italie, a taky lady fingers (maly tlusty) banany, dva trsy, taky nam dal slevu a usmevy a chvili jsme si i snim povovidali.

od pana puvodne z kanady jsme si koupili vyborny rajcata a cherymoye, a taky jsme s nim hodili kus reci o jeho farmarskym zivote, zije sam a pestuje spoustu ovoce a zeleniny.

potom od pana, ktery se sem taky pristehoval uz po valce z nemecka, jsme nakoupili dalsi papaje, ma je nechutnejsi v celym kraji, pokazky mu to rada pripomenu. s tim jsme si povidali o pocasi a o tom ze jime jen syrovy ovoce, a on se tomu ani moc nedivil a rek nam ze on ji ryby jenom syrovy a taky ze ji hodne ovoce, vsak jeho syn ho pestuje a on ho prodava, s dcerou, ta ma rakovinu, a sla k doktorovi, ktery leci syrovou stravou, a ona se podle nej ridi, a uz se ji prej i zdravotni stav lepsi.

v malande je krasna reka s vodopady, meli jsme v umyslu se tam po trzich vykoupat, ale bylo teprva osum rano a jeste porad docela chladno, a nechtelo se nam cekat az se otepli, a vydali jsme se na cestu domu, a po ceste jsme navstivili nekolik garage sale. garazovy prodej - lidi prodavaji v garazi nebo na trave pred barakem nebo na verande co uz nechteji. koupili jsme si malou bilou porcelanovou ovalnou misticku s modrymi kvitky za ctyricet pet centu, stala padesat ale petnik nam chybel, a jinde zase jsme si koupili za dva dolary lampicku na cteni, a za ctyri dolary reproduktory k pocitaci.

po prijezdu domu, mango nanosil nakupy do domu, ja si odskocila na wc, vytahla z tasky dve papaje, a uz jsme byli na ceste na fruitopii, pro akee. tam nikdo nebyl doma, v kuchyni byl talir s rambutanama a u toho vetsi napis prosim jezte, ale nedali jsme si, ja si dala tu papaju co jsem si sebou privezla a mango sel cesat akee ze stromu, a natrhal jich plnou bedynku, a taky skoro plnou bedynku passion fruit. a uz jsme zase ujizdeli k domovu a bylo asi deset kdyz jsme prijeli a ja hned sla stavnit okurky polni a to byla nase vyborna snidane. ja sla po mensi relaxaci vybalit nakupy a pak se vratila k relaxaci a asi za hodinku uz jsme si davali to vyborny akee. je to hned po durianu nase nejoblibenejsi ovoce. durian zatim porad vede na miste prvnim. akee jime pomaloucku a casto mu pri tom blahorecime. dale jsme v prubehu dne vypili stavu pomerancovou, pak jsme si zase dalli akee, nasledovala do desli pauze stava z polnich okurek, pak jsme snedli ctyri duriany, a posledni jidlo dne bylo zase akee.

a zase jako vcera jsme relaxovali a obcas trochu pracovali, a taky ruzne blbli a chechtali se.. pohoda a krasny den.

zivot je krasny

akee

6 komentářů:

  1. Ahoj Kvetusko, Mnam, samy takovy dobroty, uplne se mi sbihaji sliny jen to ctu :)) Prave jsem v prechodu na Fruitariana, driv jsem obcas jeste jedl nejaky ty orisky, ted mam prave takovy delsi pust na ocisteni, a po nem jsem rozhodnut si uzivat uz jen Ovoce. Takze se uz nemuzu dockat, U nas v CR maj Duriany tusim ze za 150 Kc/kg uz si nejsem jistej, minule kdyz jsem pro nej jel tak ho bohuzel zrovna nemeli, ale meli Jackfuit, tak jsem si pochutnal na nem. Preju Krasny den, tady na Sokolovsku ted sviti krasne slunicko tak ja letim ven..

    Zivot je krasny a uzasny,
    Fruit Fruit Fruit :)

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj yeffiku,

    to je ale krasa, ze ti chutna ovoce a ze jsi se jen pro nej rozhodnul. nebudes litovat. jak dlouhy je tvuj delsi pust? jsem zvedava, jak na tebe bude durian pusobit, ne kazdemu voni a chutna, jsou ale i taci, kterym smrdi a chutna, je to opravdu zahadne ovoce. dej vedet svoje prvni dojmy. je dobre, ze je v cechach k tostani, to samy jakcfruit,jsem rada, ze ti chutna, to samy vsechno ovoce. tak hlavne at ti az budes zase jist moooc to ovoce chutna.

    to je hezky, ze uz vam sviti slunicko a jaro uz prikvacilo :) ja jsem bylivala v hornim slavkove, a hodne jsem navstevovala, k. vary, loket nad ohri a do sokolova hlavne na nakupy. ve varech jsem taky nejaky cas bydlela.. no ale to uz neni sokolovsko ze? to ode me pozdravuj. a hezoucky se pustovne a pak ovocen uzdravuj. a uzivej se plnymi dousky krasneho zivota

    yes, fruit rules :)

    OdpovědětVymazat
  3. No, delsi pust beru tak 5 - 7 denni, to staci :) Jinak jsem z Kraslic, to je kousek od Sokolova, ale Durian jsem videl jen v Globu ve varech /Jenisove/ tak jezdime na nakupy tam. Snih uz tu skoro slezl, dneska jsem byl na zahrade pro hlinu a pro kvetinace a pak jsem se sel projit do lesa a uz mravenci behali po mravenisti a vcelky litaly, no nadhera, uz se nemuzu dockat az porostou boruvky, maliny, ostruziny, na zahrade svestky, jablka... Ta zima je tady otresna, asi taky budu muset nekam migrovat dokud tu nejsem nicim vazanej :D

    Tak ja ted jdu presazovat sazenicky s rajcatkama, a pres den je necham uz na balkone at se sluni. Taky se tam mejte krasne ahooj ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. 5 -7 dni pustu to uz je znat, a teda parada. jak ty pusty prozivas? ja je miluju, i to cisteni tela, i pak tu euforii.


    do kraslic jsem taky jezdivala na navstevy ke znamym, vzdycky se nas tam seslo vic, ale to uz je daaavno..

    jaro, to je krasa, tak pestuj, preju velkou urodu. a neni to spatny napad, presunout se do teplejsich kraju, kdyz mas tu svobodu a mozna i moznost. ja se primo zimy bojim.

    preju krasny jarni zazitky a hodne dobryho ococe :))))

    OdpovědětVymazat
  5. Pusty jsou super, mam je moc rad, kdyz si clovek uvedomi jak muze zit nezavisle na tom materialnim... a ten pocit jak se telo ocistuje... Akorat je to tezky s rodinnyma prislusnikama, kterym to nevysvetlim, nebo to spis nechteji pochopit, maji pocit ze clovek kterej 3 dny neji musi zakonite umrit :D Ale kdyz o tom nevi tak si toho ani nekdy nevsimnou.

    OdpovědětVymazat
  6. taky to tak mam s pustovanim, mam ho moc rada. nastesti nemusim resit rodinu atd. rodina je za oceanem a australsky pratele me znaji a toleruji. akorat jednou jedna moje kamoska me prisla navstivit zrovna kdyz jsm pustovala a v ty chvili taky prisla na me slabost nemohla to prehlidnout, tak ze zacala vyptavat co se deje, vzdy me vidi plnou energie, o tom ze obcas pustuju jsem se ji nikdy nesverila, a ja ji tedy rekla ze nejim, a ona hned jestli kvuli necemu protestuju, ja ze ne, ale kvuli ociste tela, no, mela smiseny pocity, ale za par mesicu na to mi rekla, ze jsem po tom pustu vypadala moooc dobre. ja, kdybych pustovala u nasich, asi bych si to nechala pro sebe, a taky verim,ze by si toho ani nevsimli.

    uz mam vyskouseny, ze si lidi ani nevsimnou, kdyz prijdu na hostinu, spis teda zranici, ze vubec nic nejim ani nepiju. kdyz mi nekdo neco nabizi, reknu ze jsem plna a dam si za chvili :)

    OdpovědětVymazat