pondělí 1. února 2010

nas zivot na fruitopii

zdaleka neodpovida nasim idealum, ale presto jsme radi, ze mame strechu nad hlavou, zvlaste ted, v obdobi tropickych destu, v kterem by prozatimni bydleni ve stanu bylo asi neveselym, i kdyz asi zajimavym zazitkem a radi si ho nechame ujit.

zatim mame stale prvni nabidku prestehovat se na jine misto, kde bychom se starali o dum jednoho pana, ktery je vetsinu dni nekde v praci a tak dum zeje praznotou, ale my se stehovanim zatim otalime, nebot jsme dostali dalsi velice podobnou nabidku, ktera nam mnohem vic vyhovuje, nebot se nam vic libi jak dum tak jeho okoli, ale ten pan je dobrodruh a tak si s nami po telefonu smuvi schuzku na kterou se nedostavi, jednou se dostavil to jo, ale pak uz dvakrat ne, a chvili mu trvalo nez se zase ozval, a tak si nejsme jisti jak to vse s tim druhym mistem dopadne. ach, jo. ale takovy uz je zivot, snazime se to prijimat tak, ze vse se deje proto, ze to tak z nejakeho, i kdyz nam ne ihned znameho duvodu, proste je.

v minulem clanku o fruitopii se mi trochu zamotal cas, napsala jsem, ze uz tu mame jen ctrnact dni pobytu, ale je to jeste cely mesic, presto doufame, ze se odstehujeme drive.

taky jsem zapomela dodat, ze farma je oficialne registrovana jako organicka, a tak jsem se poucila, ze az si budu v budoucnu nekde kupovat oraganicky ovoce primo od pestitelu, zjistim si predem, cimpak na farme hnoji. zatim se tim moc nezabyvam a kupujeme hlavne ovoce na lokalnich trzich, ktery je chutove vyborny a taky tak lehce jako ovoce na fruitopii neplesnivi. taky kdyz nam doslo jak to na fruitopii s ovocem je, jime jen obcas nekolik malo druhu, hlavne passion fruit, a vyjimecne si dame par kousku ovoce "burakove maslo" velikosti vetsi boruvky. taky jsme jedli akee, ktery nam moc chutna, ale i presto, ze je tu nekolik stromu, jeste v dobe kdy denne svitilo slunicko jsme sklizeli tak maximalne deset kousku taky kazdy den, ale od ty doby co se rozprselo, sem tam najdeme na strome jeden kousek, coz je opravdu malinko. akee jako my miluje slunicko.

dale mi minule vypadlo z hlavy, ze vlastne fruitopii zakoupili pani dva, ale jeden pred nedavnem odesel, nebot i kdyz zpocatku meli panove spolecne vize, v tech se casem rozesli a tak ma ted fruitpie majitele jen jednoho, a to trochu chudsiho nez byl, nebot musel byvaleho spolumajitele vykoupit. a protoze nemel dosti penez, rad prijal navrh, ze kousek pozemku i proda s tim, ze byvaly spolumajitel si ten pozemek zanecha a dal neproda, ale ten slib nesplnil a brzy pozemek prodal jinemu panovi, ktery je ted tak trochu nevitanym sousedem.

jeste chci dodat, ze hned vedle fruitopie je dalsi soused, ktery vlastni taky obrovsky kus pudy a pestuje tam ve velkym ovoce mango, a ten neni oranicky a pouziva na hnojeni jedovaty chemikalie, kterymi i stromy postrikuje a vitr to sem zanasi a navic se to sem taky dostane z pudy diky vodnimu kolobehu a obehu. taky nam jista osubka prozradila, ze nikdo nekontroluje stav pudy, jen prijde rocne formular, ktery se majitelem pudy vyplni a zaplati a je hotovo. takze, co se tyce oranickych produktu jsem poucena a opravdu jeden nevi co se mu dostane na stul a do krevniho obehu. asi to je moji intuici, kterou se ridim, ze jsem nikdy organicky ovoce v obchodech nijak zvlast nevyhledavala. vadila mi cena i moje intuice mi rikala, ze to neni ono. vetsinu organickyho ovoce s kterym moje intuice souhlasila bylo ze zahradek me znamych lidi. a opravdu to ovoce bylo narame chutne. to samy z mych vlastnich byvalych zahrad.

diky vydatnym destum, vsude stoupla a zdivocela voda, a tak se koupeme uz jen ve vane, to aby nas neodnesla ta rozburena voda. jezera prichazeji v uvahu, ale ty se zatim v nasi blizkosti nevyskytuji, i kdyz zatim trochu z ruky, je jich v oblasti kde jsme habadej, doufejme ze se nas novy domov bude vyskytovat v blizkosti nejakyho toho jezirka abychom mohli hezky plavat i za obdobi destu.

od ty doby co jsme prijuchali sem do tropu, jezdime kazdy patek do cairns na trhy, a uz par tydnu jsou v sezone lokalni duriany, a ty jsou moc dobry, a kazdej velice originalni, a casem taky ziskavame zkusenosti a tak uz taky vime kdo prodava ty nejpovedenejsi a nejchutnejsi. obcas se taky stane, ze koupime durian nechutnej, ale zatim jsme ho vzdy mohli vratit, a dali nam za nej novy, nebo vratili penize, coz je stesti, protoze je to ovoce pekne drahy, za osum, devet, ci destet dolaru kilo, a minuly tyden ho jeden pan mel za sest, tak jsme jich nakoupili mnohem vic a pak byla ta spravna durianova hostina. duriany kupujeme jako prvni hned po prichodu na trh, a hned dva na lavicce sporadame k snidani a pak se vydame na nakup dalsiho ovoce, pokazdy koupime pomerance, ty jenom pijeme, a ananasy, ty jenom jime, ale i trochu stavy z nich je, tu vymackame rukama z kury. taky pokazdy koupime cerveny papaje. a pak uz sem tam ruzny ovoce z kterych se nejake druhy jen tak nikde nevidi, ale to uz jen v mensim mnozstvi, jsou to vetsinou sapote, manga (tech je vsude habadej), mangosteen, lici (toho trochu vic) a longan (sezona je v pocatcich a ovoce je proto hrisne drahe).

kazou sobotu jedeme na jiny trh v blizkem i mene blizkem okoli, kde kupujeme ovoce taky primo od pestitelu. hlavne vyborny okurky. tak dobry okurky jako tady v tropech jsem jeste nikdy nejedla, jsou krasne sladky, kremovy a stavnaty. taky nam tam jeden hodnej pan, co u nej mango kdyz tu v australii pred sedmi lety par let zil, nejaky cas pracoval, dava zadara uz pekne mekkoucky cerveny papaje, a ty jsou zatim nejchutnejsi co jsem kdy jedla. mnam. vcera nam taky prodal za dolar plnou tasku bezvadnych lady finger bananau, byli uplne v pohode, vubec ne otluceny nebo prezraly. potom pokazdy kupujeme ty nejlepsi avokada v okoli, a pak uz co je k mani a nase intuice nam da svoleni, nekdy je to passion fruit, nekdy meloun vodni atd.

obcas koupime i ovoce v supermarketu, a to hlavne salatovy okurky, ty jsou obcas na sleve a moooc dobroucky. taky sem tam, maji na sleve vyborny bily naktrarinky, a pred par dnama meli zatim nejlevnejsi k mani, vyborny zeleny hroznovy vino.

takze i kdyz nevime jak to ovoce co jime je hnojeny a osetrovany, je vyborne chuti, vypada a chova se zdrave a moc nam svedci. neni nam spatne nic nas neboli, ano, zdavicko nam hezky slouzi.

a protoze casto prsi, mango se pustil do psani, i ja trosku vic pisu, ale mnohem vic ctu, i dkyz ne na interntetu, ale knizky. uz jsem jich precetla par. taky mango zasadil do bedynky nejaky durianovy seminka a uz vykukuji ven z pudy a tak jsem je i vyfotila. az se budeme stehovat vezmeme je sebou. dalsi durianovy i jiny ovocny seminka zatim stradame a snad uz brzy najdeme to spravne misto a vysadime.

na fruitopii je jenom pomale internetove spojeni, kdy se pri pouziti musi vypojit telefon, tady se tomu rika dial up connection, v cechach nevim, neznam ceskou pocitacovou rec. to spojeni je tak pomale, ze to trva i nekolik minut nez se otoci stranka, a navic jsou stale nejake poruchy, a to je pro me ten nejvetsi kamen urazu, nebot ve vetsine pripadu nevim co s tim a nezbyde mi nic jinyho, nez s tim obtezovat manga, nastesti on je tak hodnej, ze vzdy s usmevem pomuze, ale me vadi to, ze ho rusim s takovymi prkotinami. a to je duvod, proc jsem na internetu velice vyjimecne a vetsinou jen na kratky cas. snazili jsme se internetovy problem vyresit, a zakoupili jsme bezdratove spojeni a to na dva mesice za sedumdesat dolaru, a byl u toho jakysi limit kolik cehosi muzeme pouzivat, mango tomu rozumi, ja ne, a vybral moudre po delsim studovani ruznych brozurek a po delsim rozhovoru v obchode s prodavacem, ale ouha, brzy zjistil, ze nas spolecnost optus pekne obira o penize a to mu take potrvrdili dalsi osoby, na prislusnem foru, s tou samou zkusenosti. stalo se tedy to, ze to co nam melo vydrzet na dva mesice, jsme spotrebovali ve dvou tydnech, a pritom jsme se snazili setrit a pouzivali jsme internetove spojeni jen malinko. tak jsme meli stesti aspon v tom, ze to bylo jen dva tydny, mango si sel po telefonu stezovat a po delsim rozhovoru s nekolika lidmi, se rozhodl zakoupene spojeni vratit, na coz mel narok jen prave tech ctrnact dni po zakoupeni prislusneho okradace penez. no a protoze nevime kde budeme v blizke budoucnosti bydlet, rozhodli jsme se zatim zustat u dial up, ktery tu mame k dispozici, a internet budeme resit az se prestehujeme. kazda spolecnost nema vsude mozne spojeni, a tak by se mohlo stat, ze bychom pri zakoupeni spojeni s jinou spolecnosti mohli po odstehovani zustat bez zapojeni a penize by nam nidko urcite nevratil.

a je pondeli, zacatek noveho tydne a uz se tesim co noveho nam prinese.

rano jsem se probudila do krasneho slunecneho dne, ale tak za hodinku se zatahly mraky, ale zatim neprsi. vcera neprselo pres den vubec, jen trochu v noci, sla jsem spat az ve tri rano. tadky vcera sem tam vykouklo slunicko. hmm, nikdy bych tomu neverila, ale ten dest mi nejak schazi :) ono kdyz je teplo, tak mi dest nevadi, mam vodu rada. a navic vim, ze destova sezona jednoho dne skonci a pak uz bude jenom po trista dni (jak se tu reklamuje) slunicko.

mangovi prestal chutnat vodni meloun, popravde nikdy mu moc nejel, a tak si dal k snidani stavu pomerancovou a ja si dala taky s velkou chuti stavu z vodniho melouna. a byly to stavy z cerstveho ovoce, mnou vyrobene, a pekne za cerstva jsme je i vypili. mnam mnam mnam.

zivot je krasny.

ps: obrazky se zase objevi az budeme mit rychle internetove spojeni.

Žádné komentáře:

Okomentovat