čtvrtek 21. ledna 2010

fruitopia dostala

sve jmeno brzo potom, kdy jeden clovicek zakoupil osumdesat akru tabakove plantaze a zmenil ji ve svuj sen; velky ovocny sad a to proto, protoze ovoce,mimo jine pozivatiny, miluje. uz tu zije a stromy ovocne pestuje sest let. pravda, nejake ty mangovniky a stomy lici uz vyrustali podel nejakeho toho tabaku.

jeste nez jsme vyjeli ze sydney za nasim ovocnym snem, byli jsme pozvani frutopii navstivit, a majitel je tak hodny, ze nas tu na nejaky cas ubytoval. urcite by nas tu nechal dyl, ale uz nez jsme se objevili my slibil ubytovani jedne rodince, ta se brzy pristehuje do domecku v kterem momentalne bydlime my a tak se brzy budeme stehovat i kdyz nam jeste neni uplne jasny kam, mame jeste dva tydny k hledani noveho ubytovani.

predevcirem jsme se byli podivat na misto kam mame moznost se za dva tydny odstehovat, a kdyz do ty doby nenajdeme nic co by nam vic vyhovovalo, urcite se tam na cas, nez najdeme neco co se vic, nebo uplne podoba nasim snum, zabydlime.

i dkyz je fruitopie pozehnana dvema tisici ruznych odrud ovocnych stromu, a syrove cerstve ovoce je moji potravou, tesim se na den az se od tud odstehuju. neni totiz ovocny sad jako ovocny sad. netesi me se divat na ovocne stromy, ktere jsou nemocne, nebot neziji ze zdrave pudy a rodi nezdrave ovoce. navic zde neni dostatek lidi, kteri by se o tak velke mnozstvi stromu postaralo. vetsinu stromu dusi vysoka trava ruzny druhy plevelu, ktere si vesele kvetou a po odkvetu se vesele semeny rozmnozujou.

z cehopak je puda nemocna? inu, pestovali zde ctyricet let jen tabak pro penezni zisk, a aby meli co nejvic penez jejich cilem byla co nejvetsi sklizen, a nebot mamon nema nikdy dost, ale naopak cim vic ma, tim vic chce, proto musela byt i uroda kazdy rok vetsi a toho bylo mozne dosahnout jen tim, ze se bude puda hnojit vice a vice silnymi chemickymi hnojivy. a s pudou je to jako s lidskym telem, nebot prach jsme a v prach se obratime, a neni-li nase telo ani puda spravne zivena, onemocni a umira.

a tak na fruitopii sklizime nektere ovoce uz plesnive a nektere zplesnivi rychle po uzrani. navic neni dostatecne sladke a chutne. i kdyz je taky hnojene "prirodnim" hnojivem v podobe granuli ktere ja jako prirodni nevidim, nema uz davno nemocna puda silu se lecit a uzdravit se. navic tyto granule obsahuji krev maso a kosti mrtvych zvirat. dale se tu postrikuji stromy rybi pastou z mrtvych ryb, ktera se redi vodou.

ach, ano, uz davno vim, ze vzdy nevim cim vsim prochazi ovoce, kterym se zivim. a i proto si s mangem hledame nas kousek pudy, kde bychom mohli pestovat nase ovocne jidlo tak, jak si prejeme, veganskou cestou. nechceme jist ovoce hnojene mrtvymi zviraty.

na pozemku fruitopie proteka krasny potok, je k nemu strma cesta, jsou na ni vybudovane krkolomne schody, a i presto ze se nelehce chodi po tezkem urazu patere s pohmozdenim michy, jsem shopna se k potoku i od nej dostat, ale pak me tam cekaji velke balvany a tam kde jsou ponorene do vody hodne klouzou a tak bych sice do vody lehce sklouzla ale uz tezce se z vody po nich vysplhala. a tak tam nemam duvod chodit. navic cesta je tak pro me namahava, ze moje vodni osvezeni by po ceste nahoru vyprchalo a nejvic by mi pomohla dalsi osvezujici vodni koupel, takze je to v mym pripade zacarovany kruh, a tak tam nechodim.

nastesti jen pet kilometru od fruitopie je mestecko mareeba s rekou barron a tam jsme si s mangem nasli pekny misto na plavani, kam nikdo skoro vubec nechodi, nebot maj lepsi misto o kus dal :) tak zatim jezdime autem plavat tam, ale nas ideal je zit na pozemku kde bychom meli nejakou tu vodu na plavani kousek od domku, abychom si tam mohli i nekolikrat denne lehchce jit zaplat, plavani je pro nas oba velkou zivotni radosti. nedavno jsme bylli v nedalekem mestecku malanda na trzich pro nejake to ovoce a po ceste jsem si vsimla vodopadu a reky, nebot ja vzdycky kdyz jedeme pres most koukam jakapak voda pod nim je, a hned po trhu jsme do ty reky s vodopadem vpluli a krasne jsme si tam zaplavali, ale nejdriv se konal durianovej piknik na slunicku. manam.

no, jsem sama zvedava, kde za ctrnact dni skoncime.

ovoce z frutopie moc nejime, i dkyz nektery je i docela jedly, jako napriklad jack fruit, ice cream beans, akee, a burakovy maslo a obcas i papaja. ale vetsina predtim nez uzraje splesnivi a ja a mango plesnivy ovoce nejime. oba verime, ze plisen neni zdrava.

no, uz je to zase pekne dlouhy clanek, tak uz radsi koncim.

zivot je krasny.

fruitopia

na prvni pohled zdrava zahradka fruitopia

bananovniky

na prvni pohled zdrave bananovniky, jeden s trsem jeste zelenych bananu

papaje

na prvni pohled zdrava papaje

zelena zaba

odvivovana obyvatelka fruitopie stromova zelena zaba, nevim jak je zdrava, nechutnala jsem ji ani neochutnam, cim se zivi taky nevim..

vodopady

tady jsou ty nase slavny vodopady v mestecku malanda. mango uz si hezky plave.

Žádné komentáře:

Okomentovat