neděle 17. října 2010

jaro a mango

tesim se z krasneho a skveleho jarniho obdobi, ktere prave vstoupilo do druheho ze svych tri mesicu. ach, ano, miluji jarni pabeni s jeho prehrsli kvetinovych kaskad, plnych zivota, predvadejici sve prijemne nekdy az omamne vune, exlusivni barvy a vsemozne ruzne tvary. ano, je pravdou, ze po cely rok neni zadna nouze o obdivuhodnou delikatni kvetenu, ale jarni obdobi je stale ze vsech rocnich obdobi tou nejbohatsi kvetinovou sezonou.

nejvice vzrusujici jsou pro me kvetouci ovocne stromy a pozdeji cas vyvijejiciho se miniaturniho ovoce, ktere se pomalu ale jiste zvetsuje az doroste do plne zralosti naplnene sladkou stavnatou pochoutkou. a i v tom je ta krasa ziti v tropicke oblasti australskeho dalneho severniho kvinslendu.

mangovniky uz oslavili prichod jara s vetvemi obalenymi delikatne malinkymi kvety rostoucimi v trsech jako hroznove vino, ktere behem nekolika tydnu zacali se svoji promenou do roztomileho malinkateho ovoce manga. a to je take pro me vzrusujici podivana, pri sledovani jejich vzrustu, az do casu, kdy nabydou plne velikosti a zralosti. nektere druhy manga jsou tmave zlute, nektere syte oranzaove jine zas svetle oranzove, a take jsou druhy, se slupkou krasne zelenou jako trava, ale ta kdyz se pri plne zralosti manga otevre, je pod ni shovana syta a zarici oranzova duzina, oplyvajici sladkou stavnatosti ovocneho nektaru a zavratne omamnou vuni. miluju, moje pravidelne pozorovani ovoce, vyvijejiciho se od kvetu do plne zralosti, je to mnohem zabavnejsi, nez si jit pro nej do obchodu a ani nevedet jak vypada strom ci jina rostlina, na kterem dane ovoce vyrostlo. nejvice me naplni uspokojenim a radosti to ovoce, ktere si vypestuji a sklidim osobne sama ja a nebo muj mily milacek mango, na druhem miste je ovoce ktere sklizim ze stromu mych pratel ci znamych, o kterych vim, ze jej pestuji na svych pozemcich s laskou k prirode a bez pouziti jedovatych chemikalii.

samozrejme moc rada podporim mistni pestitele ovoce, kteri vesele pestuji sve ovoce s laskyplnou peci, u kterych take nakupuji cerstve ovoce, sklizene v plne zralosti, den pred tim, nez ho prodaji na trhu. ja a mango, ziskavame ovoce vsemi uvedenymi zpusoby; pestujeme ovoce na nasi zahradce, nejake dostaneme, k nasi velke radosti, darem od pratel i od prodejcu ovoce na trzich, navic, nejvetsi mnozstvi zraleho cerstveho syroveho ovoce nakupujeme pravidelne jednou tydne primo od pestitelu, na mistnich trzich, kde je vzdy velky vyber kvalitniho a levneho ovoce. pri nakupu ovoce na mistnich trzich nechybi ani usmevy a pratelske povidani.

jarni obdobi s sebou prinasi mnoho krasnych udalosti a ja se o nektere z nich podelim v mych pristich textech. ted je na case jit ven a uzit si te jarni pohody.

zivot je krasny.

kvetouci mangovnik

roztomile kvety mangovniku

ovoce mango a dyne

malinka mangicka a uz sklizene velke zrale dyne.

mango fruit

miloucke malinke mangicka krasne vynikaji v pozadi krasne modre oblohy

healthy mango

zdrave stromy prinasi zdrave ovoce

new shiny life

novy zivot na strarem mangovniku

supermarket oranges on special

ja a hromada pomerancu. obcas nakupujeme nase ovoce i v supermarketu, v tomhle pripade to jsou vyborne australske pomerance za velice dobrou cenu. ach, ceka na nas spoustu chutne cerstve syrove pomerancove stavy :)))

zivot je krasny

Žádné komentáře:

Okomentovat