čtvrtek 17. prosince 2009

goodbye sydney

rekli jsme mango a ja kdyz jsme konecne opostili nasi mestskou krabici od bot, toho krasneho dne na ktery jsme se tolik tesili a tolik nacekali, ano nas sen se stal skutecnosti; s radosti jsme nechali mesto za nami a vystartovali na dlouhou tri tisice kilometrovou cestu na dalny vychod statu queenslad.. do naseho prvniho cile, na velikansky pozemek plny ovocnych stromu, ktery nekdo kdysi pojmenoval fruitopia, misto nedaleko mestecka mareeba, kam jsme byli na nejaky cas pozvani.

par dni pred nasim odjezdem ze sydney, emil (reziser) a david (kameraman) prileteli z usa, a hned s velkou chuti zacali natacet dokumentarni film o nasem ovocnem zivobyti a od zacatku jejich priletu az do dnes venuji nataceni hodne casu a je videt ze je to opravdu bavi i zajima. jsou to pohodovi mladici a je to zajimava zabava byt soucasti jejich prace. ja jsem byla zvedava, jak se budu tvarit na kameru, uz u foceni se necitim vzdy uplne sva, ale kupodivu jsem zjistila, ze jsem prirozena a navic vetsinu casu si ani nevsimnu ze na me kamera kouka :)

a tak jsme v pohode vsichni cestovali a nataceli dokumentarni film po dobu sesti dnu a sedmeho dne jsme dorazili na ovocnou ranc fruitopia. dnes jsme tady druhy den, ale me to pripada, ze jsme tu uz hodne dlouho. jsme na konci jedne z mnoha cest austraskeho venkova, na ktere je spoustu ovocnych farm, prevazne pestujicich ruzne druhy manga. mango je v tehle oblasti australie uz par tydny v sezone a byla to cista radostna podivana na krasne ovoce mangovniku, visici se stromu na dlouhatanskych stopkach, vlastne jsme videli prehrsel mangovniku pozehnanych velkym mnozstvim chutneho ovoce od ty doby co jsme se priblizili ke statu queensland.

a na nasi krasne pouti za teplem a ovocem jsme si pochutnavali na dobrouckych tresnich, durianu, avokadu, lici (toho nejvic), pomerancich a cerstve vymackane stave z nich, a taky jsme se po ceste staveli na miste nedaleko hranic s queenslendem kde pestuji tropicke ovoce a jmenuje se tropicky ovocny svet, a tam nam emil koupil nekolik druhu sapote, ja si nejvic oblibila to zluty) a taky ananas, a jeste par ruznych druhu neobvykleho tropickeho ovoce, ktere jsme cestou na sever sem tam ochutnavali. o nejake z tohoto ovoce jsme se podelili i se tremi mladymi devcaty na cestach, a taky jsme se s nimi podelili o par slov ohledne ovoce a ovocne zivotospravy a to vse bylo i soucasti naseho dokumentarniho filmu. oslovili jsme dost lidi na nasi spolecne ceste a prohodili par slov ohledne nasem ovocnem zivobyti a vetsina z nich nikdy neslysela o frutarianech, no, nedivili jsme se tomu, frutarianu je na svete jen malinka hrstka, zvlast takovych, kteri ji jenom cerstve syrove ovoce jako ja a mango.

aaach, je to krasa byt u prvniho cile nasi cesty, fruitopia je klidny mirumilovny misto s velkym mnozstvi organickeho (bio) ovoce, momentalene prevazne mango, paw paw, vanilkovozmrzlinove fazole, byle a cerne sapote, a asi i jine druhy sapote, passion fruit (nevim jak cesky) malinka koktejlova rajcatka, banany, jack fruit nevim jak cesky, nekolik lidi si jack fruit plete s chlebovnikem, ale neni to on, jsou jen v te same rodine.. a jsem si jista ze je tu mnohem vic druhu ovoce.

mango zkousel kontaktovat pres telefon par lidi s kterymi se poznal v obdobi kdy v teho oblasi australie zil, rad by se snimi zase videl a take se zeptal, zda nevi o nejakem sikovonem ovocnem miste kam bychom se mohli trvale prestehovat, ale zatim nema stesti, telefony sice vyzvaneji, ale nikdo se neozyva. no, je videt ze nesedi doma za peci a uzivaji si cerstveho vzduchu at uz na svych nebo jinych humnech.

zivot je krasny.

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Květuško,
    posílám Tobě i Mangovi krásný pozdrav
    ze zasněžených Čech do opravdového
    ovocného ráje.
    Přeji vám hodně štěstí v hledání
    trvalého bydlení a už se moc těším
    na váš film.

    Beruška

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Květuško. Přeji tobě i Mangovi co nejšťastnější nastávající rok a oběma vám z celého srdce děkuji za inspiraci jenž mi dáváte. Rozhodla jsem se pro doživotní fruitariánství a tvůj i mangův blog hltám jedním dechem (anglické blogy s pomocí překladače, protože anglicky neumím, ale teď mám alespoň motivaci se anglicky naučit). Kéž ovlivníte ještě mnoho lidí tak jako mě a kéž vás za to život sladce odmění. S láskou Johanka

    OdpovědětVymazat
  4. mila berusko, az dnes jsem objevila tvoje mila slovicka, ktera me moc potesila a zahrala. slunickove diky ti. v krajine me daleke zima vladne, presto v tvem srdicku sladka a teplounka laska, ktera umi zahrat vladne. posilam ti slunicko at zahreje te ne malicko. a take stesticko, at tve krovky berusci mile, prinesou te do ovocneho raje, australie.

    na film se taky tesime. mango dekuje za pozdraveni a zdravi te tez.

    kveta a mango

    OdpovědětVymazat
  5. mila johanko, ach, jake krasne prekvapeni od berusky a tebe na me zde uz delsi dobu cekalo. sice jsem tu obcas byla odeslat novy clanek, ale na komentare jsem se nedivala, skoro jsem zapomela ze je tu mam, skoro nikdo mi sem nepise.

    mam velikou prevelkou radost, ze jsi se rozhodla pro celozivotni fruitarianstvi, tvoje slova me dojala k slzam stesti, kazdy kdo se tak rozhodne a pak cini, je krasnym darem a odmenou pro meho ducha, pro toho kdo se tak rozhodl, tedy i pro tebe mila johanko, a i pro planetu zemi a cely vesmir..
    je dobre, ze si ctes i manga, on je vyborny spisovatel, taky zamilovany do ovoce. jsem rada, ze te jeho blog inspiruje k studiu anglictiny.
    posilam ti basnicku
    po australskem slunicku
    je v ni sila a krasa ovocna
    i laska mocna premocna
    pochutnej si s chuti
    a nebudes nikdy nemocna
    pochutnej si na jablicku
    hrusce, hroznovem vinecku
    na boruvkach, jahodach, tresnich
    a zpivej si ovocnou pisnicku
    na paloucku rozkvetlem
    na slunicku..

    s laskou kveta
    s pozdravenim od manga

    OdpovědětVymazat