čtvrtek 15. července 2010

dyne

patri mezi ovoce ktere melo pro me spis hodnoty dekorativni nez chutove. ano, takova pastva pro oci, kde chutovy bunky nejevily zajem, dyni coby jidlo jsem odmitla pokazde, kdyz mi byla nabidnuta. jen jednou jsem udelala vyjimku. stalo se asi pred dvanacti lety. moje sousedka tereza, tezce postizena mozkovou obrnou, zila velice osamocene a taky se tak citila a tak diky memu vstricnemu pozvani ke me casto chodila na navstevy a ja jsem ji i sebe pravidelne hostila/napajela cerstvymi ovocnymi stavami vzdy z mych ovocnych zasob. jednoho dne prisla tereza s dyni a ja hned na co mas tu dyni? a ona na to, no prece na stavu a ja, hmmm, nemyslim si ze to bude moc dobra stava a ona, proc ne? dyne jsou moc dobry. tak jsem tu dyni pro radost terezce vystavnila a byla jsem mile prekvapena necekane prijemnou chuti, presto jsem na dynovou stavu z nejakeho duvodu zapomela a nidky potom jsem ho nestavnila ani nepila.

pred vice nez dvema mesici na jedne z nasich navstev fruitopie, me a mangovi byla nabidnuta dyne, kterou jsem vehementne odmitala, ale nakonec ji prijmula s tim ze mi svou krasou ozdobi nase hnizdecko a za par tydnu nato jsem odletla na dva mesice navstivit rodinu a pratele a kdyz jsem se vratila vsimla jsem si dyne v kuchyni a ptam se zdali je to ta fruitopijska a mango na to ze ne, tu vystavnil s okurkou a rajskyma a tuhle mu daroval pan ktery prodava na lokalnich trzich cerstve ovoce ze sve zahrady. mango tu dyni odmital nemel o ni valny zajem, ale prodavac si nedal rict a tak nakonec mango dyni-darecek prijal.

dneska odpoledne kdyz jsme s mangem premysleli co si dame dobryho k pristimu jidlu mango navrhl stavu z dyne a rajskych jablicek a ja na to: hmmmmmm, to zni zajimave, a tak mango nevahal, skocil do kuchyne a mile ovoce odstavnil a k memu velkemu prekvapeni to byla stava chutove libezne delikatesni kterou jsem si vychutnala do posledni kapky.

pozdeji jsme si naservirovali ovocnou dynovo rajcatovou kasi ktera zustala v odstavnovaci a pridali do ni i avokado. ja jsem si avokado (1/2) do ovocne kase pridala az kdyz jsem asi pulku snedla a moc mi to chutnalo jak s avokadem tak bez. jist tu kasi byl zase manguv napad.

ach, tolik let jsem odmitala tak vyborny ovoce. neuveritelny. nekdy mam poklad primo pred ocima a presto ho slepe odmitam. z teto zkusenosti jsem se naucila byt pomalejsi co se tyce odmitani jakehokoliv ovoce a byt vstricnejsi k jeho dukladnemu kulinarskemu prozkoumani. ano, mile ovoce, budu k vam vice pozornejsi, :)

dyne uz neni v mych ocich jen krasne ovoce na pohled, ale je to velmi chutne ovoce zvlaste v podobe stavy a dohromady se stavou z rajskych jablicek je to pohadka raje.

dyne rostou skoro samy, nepotrebuji zadnou velkou zvlastni peci, a navic rychle jako z vody, vody moc taky k rustu nepotrebuji a jsem si jista ze od dnesniho dne budeme vzdycky pestovat dyne na nasi ovocne zahradce. mnam mnamy mnam. mam takovy dojem, ze zitra zasadim seminka z dyne kterou jsme dneska vypili a snedli. a i kdyz to byla dyne mala, zbyla nam pulka na zitra.

dnes jsme popijeli stavu ananasovopomerancovou, jedli jsme longans v zahrade zalite sluncem, pripili si na zdravicko pomerancovomandarinkovou stavou a pozdeji stavou z dyne a rajskych jablicek. dale byla na menu dynovorajcatova kase s avokadem jako predkrm a hlavni chod byl salatek z okurek avokada a rajcatek a mnohem pozdeji jsme si pochutnavali na poslednich longans, ktere jsme koupili pred 3dny a kazdy den jsme se jich najedli do sytosti.

zivot je krasny

mnamy pampkin

mnamozni dyne se vzdy hodi do kuchyne

Žádné komentáře:

Okomentovat