pátek 23. dubna 2010

durian vonel

mnohem silneji nez obvykle, jeho sladka omamna vune me objala jen jak jsem vystouila z auta, ktery mango zaparkoval primo u prvnich stanku oplyvajicich zaplavami barevneho vonaveho ovoce, ale durianova vune vyrazne prevladala.

a cim vic jsme se blizili k robertovi, nasemu prodavaci nejen durianu, ale i jineho exotickeho tropickeho ovoce, tim vice ta omamna vune vonela. aaaach, dneska budou asi duriany vyjimecne dobry, myslim si a pak i sdeluji mangovi, ktery jako ja v radostnem ocekavani durianove snidane kraci s usmevem na tvari k nasemu vytouzenemu cili.

a ani ne za minutu jsme uz s usmevem zdravili jak roberta tak jeho zenu a i prodavace ktery je hned vedle i jeho syna, a i oni se na nas mile usmivali a pak uz taky nase usmevy padly na krasne duriany, ktere vonely opravdu jako ten lejlepsi parfem na svete. robert pro nas vybral ctyri super kvalitni maxiduriany, chvili jsme si s nim popovidali a taky se pustili do reci s prodavacem sousedniho stanku a jeho synem, rozhovor se tocil kolem duranu, a mango se na chvili vzdalil, sel odnest duriany do auta a ja pokracovala v durianove konverzaci, a kdyz se mango vratil s jednim durianem k nasi snidani, dostal jeste jeden maly jako darek od roberta, coz uz se stalo pred par mesici tradici, a mango ho otevrel a dal ochutnat tem dvoum muzum od vedlejsiho stanku a ti byli primo uneseni.. tak ma robert a jeho zena nove durianove zakazniky. a zase ten robertuv soused nam sdelil jak nas rad pozoruje pri nakupu nasich durianu, a nejen nas, ze kazdy kdo si duriany kupuje je rad osahava ocuchava a ze je videt ze je to opravdu vyjimecne ovoce. no, ted kdyz sam konecne ochutnal a chutnalo mu se taky prida k durianovym nadsencum.

no, a konecne byl cas na nasi durianovou sninadi, sli jsme si sednout pred trh ven na lavicku a s chuti se pustili do vyjimecne predobreho durianu, jen jsme se rozplyvali nad jeho chuti a zarili jsme stestim a dnes vic nez kdy jindy na nasi vybornou ovocnou snidani reagovali kolemjdouci. bylo to az neuveritelne, skoro kazdy kdo kolem nas prosel prohodil nejen usmev ale i nejake to durianove sluvko. nekteri se i zastavili na kratsi rec, but se chteli podelit o nasi radost, nebo zvedave vyzvidali copak to mame k snidani, a nebo taky otazky u koho jsme dnes rano nas durianek koupili. bylo to jako v durianovem raji, mela jsem radost, ze tolik moc lidi projevuje o durian zajem.

ach, po nasi povedene snidani jsme se spokojene vydali na dasli ovocne nakupy, k durianum pribyly i rambutany ananasy a rajcatka. chempedak nemeli. tak ja uz ho asi nejaky cas neuvidim a ani mile durianky, nebot dnes byl na nejaky cas muj posledni trh v cairns, v utery rano letim do sydney a pak jestli sopka nezacne zase soptit za par dni nato do prahy.

po prijezdu z trhu jsme si dali stavu okurkovou a za par hodin jsme si dali pulku jednoho maxidurianu a dale v prubehu dne jsme si pochutnavali na rambutanech, stave z pomerancu a dnesni jidelnicek jsme ukoncili druhou pulkou durianu, pancku ten byl, jeste lepsi nez ten snidanovej a ze ten byl taky hodne hodne moc mnamozni.

za chvilku bude pulnoc a je cas jit spinkat, zitra jedeme na dalsi trh nakoupit okurky a papaje, uz se moc tesim.

piskovec a ja

a aby to nebylo jen o durianu, piskovec a ovocna kvetinka ja, ovocne hrava a vesela..

úterý 20. dubna 2010

obchody se zdravou vyzivou

maji podle meho nazoru se "zdravou" vyzivou velice malo spolecneho. a presto jsou popularni a dost lidi, kteri se snazi zit drave tam utraci za predrazene zbozi. jsou to lide, kteri jsou ovlivneni reklamou, ktera ma hodne tvari a lehce ovlivni ty, kteri nejsou zvykli pouzit vlastniho rozumu a logickeho mysleni.

videla jsem mnoho takovych obchodu se "zdravou" vyzivou a jen vyjimecne jsem tam opravdu nejakou tu zdravou vyzivu, syrove cerstve ovoce, nasla. syrove cerstve ovoce obsahuje vse co je potreba k lidskemu zdravi a vse ostatni nad to je jen produkt hamiznych obchodniku.

obchody se "zdravou" vyzivou prodavaji velky sortiment zbozi, tepelne zpracovane oleje, ruzne druhy susenych obilovin, i z nich vyrobenych testovin, peciva atd. za vyskoke teploty susene orechy, seminka a ovoce, susene a i smazene morske rasy, vsemozne druhy cukru a soli, cukrovinky, mlecne vyrobky, vegetarinske parky, karbanatky, sojove maso, sojove mleko, ryzove mleko, atd, proste spoustu necerstvych a v tovarnach vyrobenych produktu, lakajicich nevedome zakazniky svymi poutavymi reklamamnimi obaly a uplne nejvetsi vyber je v syntetickych vitaminech, mineralech, enzymech, atd, proste vse co se nachazi v cerstvem syrovem ovoci, akorat ze to neni ani cerstve ani syrove, ani prirodni.

copak takovove pilulky vyrobene v tovarne buh vi z ceho se muzou i jen malilinko vyrovnat cerstvemu syrovemu ovoci? vi vubec ti, kteri tyto pilulky polikaji, z ceho a jak jsou tyto synteticke nahrazky vyrobene? ja to sice nevim, ale presto vim, ze ne urcite ze syroveho cerstveho ovoce, a i kdyby byly, uz by nebyly cerstve ani syrove ale naopak stare a mrtve. navic tech pilulek je nescetne mnozstvi druhu, a tak ti co je polykaji by si vlastne meli spravne koupit od kazdeho druhu, aby meli, vsechny ty dulezite latky co jsou k zdravemu zivotu potreba a polikat je ve velkem mnozstvi.

cesta ke zravi je mnohem jednodussi nez si mnozi predstavuji a urcite nevede pres obchod "zdrave" vyzivy. cesta ke zdravi vede pres syrove cerstve ovoce, ale to je pro vetsinu lidi az moc jednoduche k tomu aby pochopili a uverili.

zivot je krasny

citrus

citrusove plody pomerance mandarinky a grapefruity, bohate nejen na vitamin c

vyzivna hodnota syrovych pomerancu:
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

* Vitamin A - 295 IU
* Vitamin B1 (thiamine) - 0.114 mg
* Vitamin B2 (riboflavin) - 0.052 mg
* Niacin - 0.369 mg
* Folate - 39 mcg
* Pantothenic Acid - 0.328 mg
* Vitamin B6 - 0.079 mg
* Vitamin C - 69.7 mg
* Vitamin E - 0.24 mg
* Potassium - 237 mg
* Phosphorus - 18 mg
* Magnesium - 13 mg
* Calcium - 52 mg
* Iron - 0.13 mg
* Selenium 0.7 mcg
* Manganese - 0.033 mg
* Copper - 0.059 mg
* Zinc - 0.09 mg
* Protein - 1.23 gm
* Calories - 62
* Dietary Fiber - 3.1 gm

grapefruit syrovy obsahuje
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 138 kJ (33 kcal)
Carbohydrates 8.41 g
Sugars 7.31 g
Dietary fiber 1.1 g
Fat 0.10 g
Protein 0.69 g
Water 90.48 g
Thiamine (Vit. B1) 0.037 mg (3%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.020 mg (1%)
Niacin (Vit. B3) 0.269 mg (2%)
Pantothenic acid (B5) 0.283 mg (6%)
Vitamin B6 0.043 mg (3%)
Folate (Vit. B9) 10 μg (3%)
Vitamin C 33.3 mg (56%)
Calcium 12 mg (1%)
Iron 0.06 mg (0%)
Magnesium 9 mg (2%)
Phosphorus 8 mg (1%)
Potassium 148 mg (3%)
Zinc 0.07 mg (1%)
Manganese 0.013 mg

mandarinky syrove obsahuji
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Vitamins
%DV
Vitamin A 681 IU 13%
Retinol 0 mcg
Retional Activity Equivalent 34 mcg
Alpha Carotene 101 mcg
Beta Carotene 155 mcg
Beta Cryptoxanthin 407 mcg
Lycopene 0 mcg
Lutein + Zeaxanthin 138 mcg
Vitamin C 26.7 mg 44%
Vitamin E 0.2 mg 0%
Vitamin K 0 mcg 0%
Thiamin 0.058 mg 3%
Riboflavin 0.036 mg 2%
Niacin 0.376 mg 1%
Vitamin B6 0.078 mg 3%
Vitamin B12 0 mcg 0%
Folate 16 mcg 4%
Food Folate 16 5.6 mcg ~
Folic Acid 0 mcg ~
Dietary Folate Equivalents 16 mcg ~
Pantothenic Acid 0.216 mcg 2%

Minerals
%DV
Calcium 37 mg 3%
Iron 0.15 mg 0%
Magnesium 12 mg 3%
Phosphorus 20 mg 2%
Potassium 166 mg 6%
Sodium 2 mg 0%
Zinc 0.07 mg 0%
Copper 0.042 mg 2%
Manganese 0.039 mg 1%
Selenium 0.1 mcg 0%

Fats
%DV
Total Fat 0.31 mg 0%
Saturated Fat 0.039 mg 0%
Monounsaturated Fat 0.06 mg ~
Polyunsaturated Fat 0.065 mg ~

čtvrtek 15. dubna 2010

ovocne zivobyti

je zdrave, ale navic ekonomicke. brzy potom co jsem se zacala zivit jenom syrovym cerstvym zralym ovocem, neuniklo moji pozornosti, ze mi pribyvaji penizky.

mnoho lidi, kteri takovou ovocnou zkusenost jako ja nemaji, si mysli pravy opak. kdyz se zminim ze jim jenom ovoce, prvni reakce mnoha lidi je: "ovoce? to je ale moc drahy, to ja bych si nemohl/a v zadnym pripade dovolit. rejze je o mnohem levnejsi."

je zajimavy, ze vetsina lidi se zmini prave o rejzi. voli jednu z nejlevnejsich potravin. ale, nevsimla jsem si, ze by nekdo jedl jenom rejzi. i kdyz nerikam, ze treba takovi lidi neexistuji. ale i ti urcite nezustavaji jenom u ty rejze. navic, nikdo urcite neji rejzi tak jak je, ale uvari si ji. tam uz je potreba nejen hrnce, ale i casu a navic nejaka ta tepelna energie. hrnec stoji penize, cas jsou penize, a kdyz se nevari primo na ohni i kamna stoji penize.

ale jak uz jsem se zminila, vetsina lidstva, ktera se zivi varenym jidlem, nezustane jen u ty rejze. rezji si osoli, omasti, ruzne ochuti, jeste pridaji omacku a maso, nebo houby a zeleninu, nebo vsechno dohromady a tak cena jidla hned pekne vyroste. navic po takovem jidle prijde zizen a tak se musi pit, a ve vetsine pripadech se za napoje taky plati, nebot malo kdo pije vodu z vodovodu, to uz radsi tu z obchodu a ta je stejne draha a muze byt i drazsi nez sladke limonady. po jidle je ve zvyku mnoha lidi dat si neco sladkeho. a nakonec protoze varene jidlo telo dehydruje a take se tezce travi, dostavi se unava a na to je nejpopularnejsi kaficko, vetsinou s cukrem. kdyz si vsechny ty jidelni chody clovek pripravuje sam, stoji ho to i cas, je k tomu potreba spoustu ruzneho nadobi, to se potom musi umejt na to je potreba nejaky ten cistici prostredek, a taky to vyvarovani stoji hodne tepelny energie, a vetsina lidi ji vic nez jednou denne a tak se utraci jedna radost.

a co takove stravovani v restauracich, to taky neni levne. a to jsem se jeste ani nezminila o drahem alkoholu, cokolade, zmrzlinach, atd.

varenim tedy neztracime jenom penize a cas, ale to uplne nejdulezitejsi, zdravi. kazdy dobre vi, ze zdravicko je k veselemu a spokojenemu zivotu dulezite. proto, kdyz si lidi preji k svatkum ci narozeninam, preji si hlavne pevne zdravi.

nemocny clovek utrati cas nebot navstevuje doktory, nekteri i ztrati praci, leky nejsou taky zadarmo. kazdy, kdo se zivi varenou stravou ma nejake zdravotni problemy, nekdo vic nekdo min, zalezi na tom z ceho se jejich potrava skada, a taky na tom zda se prejidaji, nebo jsou to mali jedlici, ale tak jako tak, zdravotnim problemum se nevyhne nikdo, a ty casem jenom narustaji.

at uz jsou to zacpy, prujmy, paleni zahy, bolesti hlavy, unava az vycerpanost, spatna nalada az deprese, chripky, anginy, zanety, atd. malo kdo si uvedomuje ze pricionou je varena neprirozena strava. a proto se nikdo nesnazi zmenit pri zdravotnich problemech zivotospravu, ale bezi si pro leky k lekari.

takze, me nakonec to moje ovocne stravovani prijde nejlevneji.

usetrim si hlavne zdravi,usetim za leky, navstevy doktoru, pak za hrnce panve konvice, kamna, cistici prostredky, cas, a za spoustu ruznych toxickych potravin.

ja nakupuju ovoce ekonomicky, ve vetsine pripadech na trzich, ale i v supermarketech a obchodech s ovocem a zeleninou, ale vzdy a vsude si vybiram nejenom kvalitu ale i levnou cenu. nekupuji levne ovoce protoze je napul schnile, takove ovoce uz neni zdrave, ale kupuju ovoce levne z duvodu, ze je v plne sezone, je ho prehrsel a potrebuje se rychle prodat, protoze dlouho cerstve nevydrzi. navic, kde je to mozne, nakupuju ovoce ve vestim mnozstvi, a to je vzdy z toho duvodu taky levnejsi. a proto si muzu i dovolit ovoce exoticke luxusni, ktere je drazsi nez to bezne, a i tak se nejenom vejdu do rozpoctu ale jeste mam i nazbyt a usetrim. navic, casto od sousedu, ci znamych kteri maji zahradky ci ovocne sady, dostanu ovoce darem, zadarmo. no, reknete sami, kdo vam rekne, ze se mu urodilo hodne spaget a nebo rejze a obdaruje vas bedynkou, kosikem nebo plnou taskou techto potravin?

a tak me nikdo nepresvedci, ze ovoce je drahe, nebot z vlastni zkusenosti vim, ze je to nejenom ta nejchutnejsi a nejzdravejsi potrava ale i nejlevnejsi.

s ovocem je zivot krasny

zdrave ovoce

krasne zdrave tropicke ovoce

středa 14. dubna 2010

syrove cerstve zrale ovoce

mi vzdycky moc vonelo i chutnalo, a bylo odjakziva mym nejoblibenejsim jidlem. proto nebylo pro me tezke, najit k ovocne zivotosprave cestu a zustat ji verna.

od te doby, kdy se jenom cerstvym syrovym ovocem zivim mi jeste vic k srdci prirostla jeho vune, barvy a chute, jeste vic, nez kdy predtim jsem se do ovoce zamilovala. a jako kazda prava laska neumira ale naopak zije a roste, tak jako ovocne stromy, a jako i oni je velice stedra, plna krasnych vonavych chutnych daru, uzasnych barev a tvaru. kazdy kousek ovoce je unikatni a originalni, a krasne zdobi moje obydli.

cerstve syrove ovoce je ze vsech jidel nejlepe, nejlehceji a nejrychleji stravitelne a nezatezuje zazivaci ustroji jako ostatni rostliny, tuky, maso, vejce, mliko a vubec vse cim se vetsina lidstva zivi a neni to ovoce.

cerstve syrove ovoce obsahuje velke mnozstvi vody (ovocne stavy) a tak dodava telu vsechnu potrebnou vodu, a pri ovocne zivotosprave neexistuje pocit zizne a neni potreba dodavat vodu z vodovodu, studanky, pramene a nebo jak je v poslednich letech zvykem z plastickych a vyjimecne sklenenych lahvi.

cerstve syrove ovoce je bohate na vsechny potrebne latky, ktere zaruci pevne zdravi.

cerstve syrove ovoce je prirozenou potravou lidi.

cerstve syrove ovoce ma hodne odpurcu, kteri prichazeji o pevne zdravi a radost ze zivota.

s cerstvym syrovym ovocem je zivot krasny.

vino rambutan mango

hroznove vino rambutan a mango

hroznove vino

hroznove vino a slunce uvnitr i venku

mango a premi

muj muz mango (49) a nas spolecny pritel premi (neco pres sedesat) oba se zivi jenom ovocem a nestezuji si.



ovocna ja (53) a taky si nestezuju

úterý 13. dubna 2010

muj prvni

chempedak, me ihned okouzlil a prijemne prekvapil, nejdriv sladkou prijemnou ovocnou vuni a pak i sladkou prijemnou chuti.

v patek na trzich v cairns jsme ho vielieli poprve a mango mel velkou radost, nebot chempedak, durian, akee, jsou jeho uplne nejoblibenejsi ovocny pochoutky, a ja to mam taky tak. vsechny tyto dri druhy ovoce maji spolecne to, ze se do nich clovek but zamiluje, a nebo naopak jsou mu odporne. jak chuti tak vuni, akorat akee se vuni nijak silne neprojevuje.

hned po prvnim kousku champedaku jsem se rozplyvala nad jeho zvlastni silne sladkou chuti a hezky jsem si ho z chuti pomaloucku vychutnavala a pak dalsi a dalsi kousek a kazdy ten kousek mel svoji osobitou originalni chut.

vune champedaku je opravdu silna, silnejsi nez u durianu, jeste dva dny po tom co jsme si ho vezli v aute domu, jsme ho v aute citili a i doma, i potom, kdyz uz jsme ho snedli, se nekolik dni nasim domeckem linulo jeho prijemne aroma.

mam radost, ze mi do meho ovocneho jidelnicku pribyla nova ovocna dobrota. a jen doufam, ze bude v patek zase na trhu k dostani, minuly tyden ho prodaval jenom robert, co od nej kupujeme i vyjimecne vyborny duriany.

dneska jsme byli na fruitopii, chtela jsem fotit rozkvetle stromy akee, ale uz odkvetly a stromy jsou obsypane ovocem, zatim hlavne zelenym, a k foceni jsem se nakonec stejne nedostala, a tak snad pristi tyden, to bude ovoce uz vic naladeny do cervenoruzova.

mango na fruitopii nasbiral plnou velkou tasku passion fruit a dalsi vekou tasku avokad, taky jsme dostali moc hezkou dyni, nejdriv jsme ji odmitali, ale nakonec nas premluvili at si ji vezmeme a zkusime odstavnit, je pry odstavnena prijemne sladka. jeste jsme si utrhli nekolik kousku ovoce burakove maslo, ktere chutna jako hodne sladky bursky orisky.

poslednich par dni jsme si pochutnavali na stavach z okurek, z ananasu, z pomerancu, a taky byla stava pomerancovojablickova a jednou ananasovojablickova.

a jedli jsme cerveny papaje, hroznove tmave vino, cherymoyu, passion fruit, banany, ty hlavne ja, sladkoucke okurky z nasi zahradky, avokado a rajsky jablicka, jackfruit a ten slavnej chempedak.

vcera i dnes jsme vyridili nekolik dulezitych urednich zalezitosti, a dneska jsme i nakoupili tmavy hroznovy vino a rajcata oboji nejmin po 4kg.

hezky si uzivame, a vladne neustala laska mir a pohoda. slunicko sviti, ptaci krasne zpivaji, a i zdravicko nam slouzi.

zivot je krasny

mango and chempedak

mango otvira vonavy a chutny chempedak

chempedak

otevreny chempedak

sobota 10. dubna 2010

okurkova premiera

se konala dnes, ano, konecne jsme se dockali zacatku okurkove sezony. odpoledne, jsme sklidili prvni tri okurky z nasi zahradky. uz jsme se moc na ne tesili a byli jsme zvedavi jakou chuti nas obdari. ach, mile okurcicky nas potesily tou nejlepsi okurkovou chuti, kterou jsme kdy okusili. ano, byly nadherne ovocne sladke, a kremove, krehoucke a velmi stavnate. jen, kdyby to bylo mozne, poslat kousek pres tento clanek na ochutnani. nemylila jsem se, kdyz jsem predpovidala, ze to budou okurky ty nejvyssi mozne kvality. vzyt neni lepsi kompost nez ten ovocny, neni lepsiho hnojiva nez nase ovocna moc,(s hackem nad c)neni lepsiho podnebi nez tropickeho, a neni vyssi citove hodnoty nad lasku, s kterou nase okurcicky pestujeme.

nase prvni tri okurky jsme oloupali a nakrajeli na tenoulinke platky, a nejdriv je ochutnali samotne, a pak pridali ja avokado a mango i rajcata, ja si rajsky dala taky s avokadem zvlast. avokado jeste znasobilo kremovou chut okurek, a jen jsme se nad tou dobrotou rozplivali.

taky jsme si koupili dnes bedynku polnich okurek na trhu, a hned po navratu domu jsme si ze ctyr udelali vybornou stavu k snidani.

na trhu jsme potkali par znamych, stali jsme v hloucku na slunicku, ktere jsme si moc pochvalovali, a kdyz jsme se rozesli za nakupy, ja a mango jsme si jeste mimo okurek koupili cerveny papaje, custard apples (cherymoya), banany, ananasy, cerveny grapefruity a jedno velikansky pomelo.

pak jsme se vydali na tri garage sales (garazovy prodej) a na prvnim miste jsme koupili 3 zrcadla, dve s bambusovym ramem, a jedno s drevenym byly za babku. na druhym miste jsme si nekoupili nic, ale obdivovala jsem tam oranzovy kvetiny a pani domaci mi nabidla abych si nasbirala seminka, coz jsem s radosti a diky bez meskani ucinila. na tretim miste jsme koupili za smesnou cenu police. a uz jsme frceli domu.

po snidani z okurkovy stavy jsme relaxovali a pak se pustili do vybalovani nakupu a domacich a zahradnich praci, a pak jsme si udelali durianovou hostinu, snedli jsme tri, stredni velikosti, a moc nam chutnali. ten pan, co od nej kupujeme ty nejchutnejsi cerveny papaje nam rekl at kolem dvanacty prijedeme, ze nam da nejake otlucene papaje, ja jsem ale nejela, uklizela jsem a mango jel teda sam, a pomohl mu nalozit ovoce co neprodal do auta a dostal za to cerveny papaje, banany, a anansy. po navratu si sel mango schrupnout a ja pokracovala v domacich pracech, a kdyz se mango asi po hodine a pul probudil, zase jsme si pochutnavali, tentokrat na cervenych papajich. a dnesni jidelnicek jsme ukoncili kolem pate, temi slavnymi okurkami z nasi zahradky atd.

vecer jsme se divali na pocitaci na film a pak jsme si povidali a mango sel po osmy spinkat a ja si cetla a trochu psala a dalsi den je za nami. to to leti.

zivot je krasnej

cucumbers, pomelo, chempedak

nez jsme si na nasich prvnich okurkach z nasi zahradky pochutnali, stihla jsem je vyfotit, pekne si hovely v pritomnosti pomela, chempedaku, bananu a jakychsi dyni, darecku to z fruitopie, sice jsem pozadala o cukiny, ale neva, dyne mame na okrasu, uz je tu mame asi tri nedele a chut jsme zatim na ne nedostali.

ps: ted jsem si vzpomela: taky jsme dnes koupili a i dnes snedli hodne mekky a sladky persimony. manam. a jeste, cely den krsne svitilo slunicko a byla pohoda pane jahoda :)

pátek 9. dubna 2010

dva ostrovani

z nejsevernejsiho australskeho ostrova mi a verim ze i mangovi dnes pohladili dusi.

zrovna vcera vecer nez jsem sla spat si rikam, ze se uz asi mesic nestalo nic hodne vyjimecneho, i kdyz kazdy den prinasi krasne nezapomenutelne zazitky, jsem uz zvykla, ze sem tam se stane neco jeste vic krasnejseiho a nezapomenutelneho.

rano jsem se pomalinku probouzela za doprovodu kohoutiho zpevu a kdyz uz jsem byla skoro probuzena prisel mango, hladil me po tvari a septal mi ze je cas se vydat na cestu za nakupem durianu a dalsimi ovocnymi pochoutkami.. a tak jsem v radostnem ocekavani durianove snidane vkrocila do noveho dne, slunicko jeste spinkalo, kdyz jsme se zanedlouho vydali nasim autickem do cairns, pro nase ovoce vezdejsi

mango ridil a ja sledovala probouzejici se den, v cele sve krase, a dnes to bylo vyjimecne uzasne umelecke dilo, mraky pluli velice nizko nad zemi, a sem tam bylo mlhavo, a nektere mracky byli snehove bile a dlouho to netrvalo a z podmraku vykouklo slunicko a jeste celou tu nahderu umocnilo. obdivovala jsem celou cestu nejenom krasny nebe ale i zemi, jeji stavnatou tropickou zelen, australskou savanu a pak destovy les, hory a doly, a nez jsem se nadala, zaparkovali jsme kousilinek od trhu a sli jsme si koupit od roberta super vyborny pdpultovy durianky. mel pro nas dva, pekne velky a vonavy.

hned vedle u roberta prodava mlady muz nejake "zdrave" sladkosti a ten nas taky vzdy s usmevem vita, a dnes nam rekl, ze je to nadhera nas sledovat, s jakou radosti a nadsenim si prohlizime a kupujeme nase duriany, a ze je na nas videt, ze jsme to co jime, on vi, ze se zivime jenom ovocem. chvili jsme s nim prijemne poklabosili a pak mi mango rekl kde se sejdeme s nasi durianove snidani a sel ten druhy velky durian odnest do auta, ja jsem se rozhlizela kde je volne misto na sezeni, a ehle, koho nevidim, teda spis vidim, naseho oz kamarada premi. s radosti jsme se objali, a on se mi pak hned chlubil, ze ma taky jeden podpultovej durian od roberta, a i kdyz je mu neco pres sedesat, vypada jako hodne stastny dite. tak jsme durianove klabosili a za momentik se k nam pridal mango, taky mel radost ze vidi sveho dlouhodobeho kamarada, ktery vcera priletel z nejsevernejsiho ostrova australe, kde bydli a obcas prileti na chvili do cairns, no nevideli jsme ho pres mesic a uz se nam po nem styskalo. on je taky uz spoustu let zamilovany do ovoce a ovocem se zivi. a jak tam tak stojime a zive si povidame, pridal se k nam premiho kamarad, ktery na tom nejsevernejsim ostrove od narozeni zije. uz z dalky se na nas usmival a jeho usmev se jeste vic umocnil, kdyz k nam dosel a premi nas vzajemne predstavil. za chvilku jsme se rozesli a my s mangem jsme se pustili s velkou chuti do vyborneho durianu. pak jsme se vydali za nakupem dasliho ovoce a nakonec jsme jeste prikoupili dasli durianve skvosty a jeden velikanskej jsme otevreli, ze jeste trochu s nej posnidame

a jak tak uz pdruhy snidame dalsi bozsky duiran, pridal se k nam ten ostrovan, jeho jmeno si zatim nepamatuju. taky mel obrovskej durian a taky si na nem nadsene pochutnaval, a pri tom jsme si povidali s timto zivotaplneho muzem stredniho veku, a on nam sdelil taky s velkym nadsenim, ze jeste pred trema mesicema mel velkou nadvahu, a ze ho premi inspiroval k ovocne zivotosprave, a taky se hned do ni pustil, a uz za tri mesice, jak jsme s magem jasne videli, schodil vsechny nadbytecny kilogramy, a ze se citi jako znovozrozeny a je mu krasne jak na tele tak na dusi a opravdu zaril zivotem, a my taky a vsichni sjme byli v euforickym opojeni, nemeli jsme potrebu debatovat o tom zda nam chybi jakesi vytaminy ci protejny, jen jsme vzavali diky ovocnemu zivobyti. take nam rekl, ze je jakymsi clenem australske vlady a ze za par dni leti do brisbane na nejaky dulezity politicky sjezd a ze jeho cilem je jednat o vyzive lidstva a o dulezitosti pestovani co nejvice ovocnych stromu a ostatnich ovocnych rostlin. za nejakou dobu se k nam pridal premi, a tak jsme vesele debatovali a pomalu ale jiste pritom vychutnavali to durianove opojeni, a mango se zeptal toho rozeneho ostrovana, jak dlouho uz ji durian, a on na to, ze je to jeho prvni, tak to nas prekvapilo, nebot ho jedl s velkou laskou, jako by ho uz dlouho znal.

taky nam rekl, ze jeho maminka je v nemocnici vazne nemocna, a ze byla proti ovocne strave sveho syna, ale nedavno pry konecne prokoukla a ze taky to ovoce chce, a je uz asi tyden na ovocne ceste. z toho jsme se taky vsichni moc radovali. nez jsme se rozloucili, dal nam jeho email, a rekl nam ze jsme kdykoliv na nejsevernejsim ostrove vitani, ze je tam mango cely rok, nebot je jich tam spoustu odrud/druhu. a ze mangovniky jsou tam na kazdym kroku.

je to opravdu krasa pochutnavat si na durianu ve spolecnosti lidi, kteri vnimaji ovoce ve stejnem duchu. vesele jsme se rozloucili a my jsme s mangem jeste sli koupit dva obrovsky ananasy, rajsky a pomerance a vydali se na cestu domu.

aaaaa, malem jsem zapomela, dasli krasa a mile prekvapeni dnesniho dne: robert mel mimo jineho exotickeho ovoce i chapendak. ano, je tu vyjimecne k dostani, a mango ho moc miluje, a ja jsem ho jeste v zivote nemela. jeste jsme ho neotevreli, a ja se na ten novy ovocny zazitek tesim jako mala holka.

doma jsme si dali s chuti okurkovou stavu, a za dyl jsme dojedli ten velikansky vyborny durian, a za cas jsme si dali jeden mensi a za hodne dyl jsme si pochutnali na tmavem hroznovem vine.

ach, to byl krasny den, a nebylo to zdaleka vsechno, ale uz je to psani moc dlouhy a tak koncim.

zivot je krasny

durianova snidane

durianova snidane, trhy cairns

fotky

k vcerejsimu clanku vune okurek:

cucumber chili pawpaw pineapple

nase dzungle: okurkovnik, pawpawnik, ananasovnik a chiliovnik, rostou jako z vody

baby cucumbers

baby okurcicky se zvedave divaji na svet za plotem

nas domecek

nas domecek s mangovnikem a tamarindovnikem v obraze

nase zahradka te tesi z dobreho zdravi a my taky tak.

zivot je krasny

čtvrtek 8. dubna 2010

vune okurek

se denne line nasim domeckem, a to kdyz z nich pripravujeme cerstve stavy, casto i dvakrat za den, nebot me i mangovi moc chutnaji. taky se okurkami rozvoni nase bydlo, hned jak je zacnu loupat a vune se jeste vic umocni kdyz je krajime na tenoulinke platky ke kterym pridame avokado a rajce na cemz si pochutnavame taky skoro denne. ja uz si par tydnu micham okurky s avokadem a rajcata s avokadem zvlast, a pak snim nejdriv okurkovy salat a po nem ten rajcatovy. mango si to micha vsechno dohromady, a obas si prida i palivou chili, ktera me posledni dobou krasne voni, kdyz si ji seka nozem na male kousky, a tak jsem dostala taky chut si dat, ale i kdyz jsem pouzila jen opravdu malinko, docela me to palilo a nemela jsem z jidla tu pohodu a tak jsem se s chili rozloucila a uz si ji nedam. treba to za cas zkusim a uvidim, zda se to zmenilo. pred asi rokem jsem je lip tolerovala a snesla jsem vetsi mnozstvi nez mango. ten zase snasi vetsi mnozstvi nez pred rokem. zajimavy. ale vratim se k okurkam.

okurkovou vuni jsem vzdy milovala, a i okurky, i kdyz jsem mela dlouhe obdobi, kdy jsem je vubec nejedla a nebo jenom pila. do niceho se nenutim, posloucham svoje telo a dam mu jen to ovoce ktere si zada. teda kdyz je k mani, coz ve vetsine pripadech je.

okurky jsou ovoce, nekdo si je plete se zeleninou, ale protoze maji seminka jsou botanicky ovoce bytosti a jsou pribuzne rodiny vodniho melounu. navic jako kazde ovoce prospivaji nasemu zdravi.

kdyz jsme si delali stavy z okurek na fruitopii, ve spolecne kuchynce bez dveri, pokazdy kdyz prisel nekdo z venku se rozplival nad tou krasnou okurkovou vuni, ktera je citit silne na dalku.

hned druhy den na to, kdyz jsme se prestehovali s mangem z fruitopie do naseho domecku se zahradkou, jsme okurky zasadili a uz za tri dny se male sazenicky tesily z tropickeho slunicka a prehankovych destu, a my pohledem na ne a kazdy den jsme sledovali jejich ocividny, rychly rust. opravdu rostou jako z vody. pak se i objevil prvni zluty kvitek a za par dni nato uz byly okurkovniky okurkovymi kvety primo obsypany a netrvalo to dlouho a zacali se lihnout male okurcicky, nejdriv jen par a najednou jich byla prehrsel, takze jsme je prestali pocitat a jen je obdivujeme jak jsou roztomily a kazdy den o dost vetsi a uz se tesime az ochutname nasi prvni okurkovou sklizen. urcite budou lepsi nez ty, ktere kupujeme na trzich a i v supermarketu, kter jsou velice chutne, mnohem chutnejsi nez ty, co jsme kupovali v sydney, je to urcite tim, ze okurky milujou tropicky podnebi, tak jako me a mangovi. ty nase okurky jsou ziveny nasi laskou, ovocnym kompostem a moci z nasich mocovych mechyru. i ta je vlastne ovocna, nebot jenom ovocem se zivime. je to takovy bhalhoarny ovocny kolobeh.

mimo okurek pestujeme na nasi zahradce ananasy, chili, cervene pawpaw, rajcata, okru, a vcera jsme obivovali cestve se vylihnute malinktate stomecky akee. taky jsme dostali a zasaili uz pekne velke aloe vera, a nektere uz taky maji male miminka novych rostlinek a tri dospele aloe uz nasazuji na kvet. ach, je to radost ten zahradnicky svet. taky pestuju nejake kvetiny, neznam jejich jmeno, ale libili se mi rostou u sousedu vedle plotu a tak jsem si par utrhla a dala do vody a kdyz se objevili korinky, zasadila jsem je na zahradku nasi.

zivot je krasny

ps: obrazky se z tecnickych duvodu nekonaji, zitra mi s tim mango poradi, a pak je sem hodim.

pátek 2. dubna 2010

vune durianu

se sladce ovocne vine nasim domeckem, mame jich zase plnou bedynku, akorat vetsi nez minuly tyden, privezli jsme si je z trhu z cairns, jako vzdy, akorat tentokrat jsme uz jeli o den driv, protoze jsou velikonoce a trhy o den driv zacaly. zase jsme si koupili dva super vyborny druianky z podpultu od roberta. jeden jsme si krasne vychutnali hned na trzich a pak jeste jeden jinej druh co tam mel na volne na pulte, taky dobrej, no a ten druhej podpultovej zatim hezky odpociva v bedynce.

dneska jsme na trhu jeste koupili jeden velky durian, zase jiny druh, u jineho stanku, aby byla nejaka ta zmena. ten bude zralej az za tri dny, rekl nam tajsky prodavac, potom co na durian poklepal drevenou rukojeti velkyho noze. a protoze byl sdilnej, optala jsem se ho, jak to klepani cte, a on ze cim vic to zni dute, tim vic je durian zralej, uz neni k slupce zevnitr prilepenej. taky jsem ho ukecala na slevu, dal nam o dolar za kg min. hodnej. dneska jsme utratili jen za duriany 140 dolaru.

dale jsme nakoupili rambutany, mangosteen, rajcata, ananasy, pomerance. v nedeli pojedeme na dasli trh do mestecka tolga, tam nakoupime dalsi dobroty.

hned po prijezdu z trhu jsme si pochutnali na cerstve stave z pomerancu, a za cas jsme si zase pochutnali na dvou durianech, pak byla na rade stava s polnich okurek, hroznove vino, akee, a nakonec avokado rajce a salatova okurka

zbytek dne jsme prozili v pohode, venku vetsinu dne prselo ale bylo teploucko.

zivot je krasny

at zije durian

mnamozni durianek